Wijkraad Slachthuisbuurt
Fototentoonstelling

Groeiende fototentoonstelling Slachthuisbuurt

Tekst: Persbericht 5e kwartier Foto: Herman Wijkhuisen

Liefhebbers van 'Zo was het Toen' opgelet: vanaf 25/2 kun je in De Hamelink oude foto’s van de Slachthuisbuurt bewonderen. De afbeeldingen komen uit het Noord-Hollands archief, het archief van de wijkraad en uit persoonlijke fotoboeken. Buurtbewoners zijn welkom om hun eigen foto's en verhalen toe te voegen.

De foto’s worden onder meer gepresenteerd in een monumentale vitrinekast van oud meubilair waarin bezoekers kunnen snuffelen in kastjes en laatjes. Het zijn prachtige oude afbeeldingen van het Slachthuis, buurtbewoners, kleine middenstanders en bedrijven uit de wijk, maar ook oude klassenfoto’s. Alle foto’s bij elkaar schetsen een levendig beeld van het verleden van de Slachthuisbuurt.

Het is de bedoeling dat de fototentoonstelling wordt aangevuld met persoonlijke verhalen en foto's van buurtbewoners. Elke woensdag ben je welkom om je verhaal te vertellen bij de foto’s en/of om zelf een foto toe te voegen. De foto wordt ingescand en direct teruggegeven. Zo zal de expositie uitgroeien tot het grootste foto- en verhalenarchief van de Slachthuisbuurt. Alle foto’s en verhalen worden gebundeld in een mooi, groot boek dat permanent een plek krijgt in De Hamelink.

De tentoonstelling wordt op woensdag 25 februari om 10.00 uur geopend. Alle buurtbewoners zijn welkom. De toegang is gratis, thee en koffie ook. Vanaf 25 februari t/m 8 april is De Verhalenkeuken elke woensdag van 10 tot 15 uur open. Dan staat een team klaar om verhalen van buurtbewoners op te tekenen en om foto’s te scannen. In dit project werkt initiatiefnemer Titia Bouwmeester (Verhalenkeuken/5eKwartier) samen met Geja Muffels, coördinator van De Hamelink (stichting DOCK) en Herman Wijkhuisen van de wijkraad Slachthuisbuurt.

'Het geheugen van de Slachthuisbuurt' verbroedert 9-05-2009

Met muziek, hapjes en natuurlijk verhalen werd vandaag in buurtcentrum De Hamelink op feestelijke wijze het fotoboek 'Het geheugen van de Slachthuisbuurt' gepresenteerd. Wijkraadslid Herman Wijkhuisen mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Een hele eer: er zijn maar twee boeken gedrukt.

,,Degene die het meest op de foto's staat, is Herman zelf", grapte initiatiefnemer Titia Bouwmeester van het 5eKwartier toen ze het boek overhandigde. De presentatie werd voorafgegaan door een mini-voorstelling waarbij een aantal ontroerende verhalen van buurtbewoners werden voorgelezen, begeleid door Ted van Leeuwens gitaar.

De persoonlijke fotocollectie van Herman Wijkhuisen vormde samen met de foto's uit het Noord-Hollands Archief de basis voor de groeiende foto- en verhalententoonstelling over de Slachthuisbuurt, die sinds 25 februari in de Hamelink te zien is. De bijeenkomsten op woensdag, waarbij buurtbewoners hun foto's en verhalen konden delen, werden steeds drukker bezocht. Buurt- en straatgenoten die elkaar al decennia niet gezien hadden, genoten zichtbaar van het ophalen van herinneringen.

Ook tijdens de presentatie vandaag in de Hamelink vielen oude en nieuwe bekenden elkaar in de armen. De centrale ruimte in de Hamelink was afgeladen vol: naar schatting kwamen zo'n 150 buurtbewoners en andere belangstellenden naar de presentatie. Een beter bewijs van het succes van het project is er niet, vond wethouder Hilde van der Molen, die de fototentoonstelling mocht openen.

In de expositieruimte is ook werk te zien van schoolkinderen van De Talenten en de Franciscus Xaveriusschool, die zich onder leiding van kunstenares Ulrike Bartels lieten inspireren door de oude foto's en verhalen. In het midden van het lokaal hangt een grote krans van takken met houten boomstronkjes als krukjes eronder.,,De oude boom op het dorpsplein is traditiegetrouw de plek waar ouderen de verhalen over vroeger vertellen", legt Ulrike uit. Ze gaf de schoolkinderen onder meer opdracht om te verzinnen hoe je in contact kunt komen met het verleden. Het verrassende resultaat hangt in en om de verhalenboom.

De tentoonstelling is nog te zien tot 1 juni van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. 'Het geheugen van de Slachthuisbuurt' is binnenkort ook te bestellen via www.blurb.com aan de hand van codes die via de Wijkkrant Haarlem-Oost en www.5ekwartier.nl bekendgemaakt zullen worden. Het grote exemplaar kost € 83,95 plus verzendkosten, een klein formaat is € 32,95 plus verzendkosten.

09 Mei 2009 (bron Digitale wijkkrant Haarlem-Oost)

Ondersteund door MelchiorICT