header
Wijkraad Slachthuisbuurt
Laatste Nieuws
Navigation
Laatste Nieuws
Vergadering 25 oktober gaat niet door

 Wegens omstandigheden gaat de wijkraadsvergadering van 25 oktober niet door.

Lees verder
Plotseling overlijden voorzitter

 

 

 

 

SHDH in de Hamelink

 

Alternatief parkeerplan Wijkraden

Op vrijdag 15 juli hebben de wijkraden het alternatieve parkeerplan aangeboden aan Wethouder Cora Yfke-Sikkema in de binnentuin van het stadhuis te Haarlem.

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Samenvatting_Alternatief_Plan_Moderniseren_Parkeren_Wijkraden_V1.0.pdf

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Populaire_Samenvatting_Alternatief_Plan_Moderniseren_Parkeren_Haarlem.pdf

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Alternatief_Parkeerplan_Aanbiedingsbrief.pdf

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Alternatief_Plan_Moderniseren_Parkeren_Wijkraden_V1.0.pdf

Wijkkrant van april 2016

Lees hier de wijkkrant van april 2016  

http://www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Wijkkrant_SHB_Jaarg_14_nr01.pdf

 

Lees verder
Zomermarkt 2016

 

Lees verder
Metingen stikstofdioxide in de buitenlucht in Haarlem

 


 

Lees verder
"De Nationale Week van Zorg en Welzijn"

Mirella van Markus (presentatrice bij Hart van Nederland) en Harmen Rijksen (Dagcentrum SHDH) gaven maandag 14 maart het startschot voor de actie "De Nationale Week van Zorg en Welzijn" in de Hamelink.


 

Lees verder
Start moment Hof van Egmond

Hof van Egmond is het eerste project in Haarlem en mogelijk in Nederland, waarbij woningen met een monumentale status worden gerenoveerd dat ze van label E naar label AA+ gaan

Vanwege het unieke karakter van deze renovatie verrichte minister Blok de starthandeling op 7 maart..

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Lees verder
Slachthuisbuurt niet blij met tweede coffeeshop

 

Lees verder
Renovatie "Hof van Egmond"
Renovatie project "Hof van Egmond" in volle gang

Lees verder
Zomervaart de moeite waard

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Zomervaart_de_moeite_waard_2-02-2016.pdf

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Zomervaart_de_moeite_waard-2__2-02-2016.pdf


 

 

Lees verder
BUUV Inloop spreekuur

 

 

Inloopuur bij jou in de wijk!

Heb je vragen over BUUV, activiteiten bij jou in de wijk kom dan naar het inloopuur van Dock en BUUV.

Dit inloopuur is in de Dekamarkt, Schalkwijkerstraat op dinsdag van 11.15-12.15 in alle oneven weken. Dus 3, 17 februari enz.

U kunt natuurlijk ook bellen met het kantoor van BUUV 023-5517845


 

Lees verder
Dit zijn ze, stille helden van Haarlem

 

Dit zijn ze, stille helden van Haarlem

18 januari 2016 19:05 Door haarlemnieuws

 

Het zijn de stille krachten die Nederland op de been houden, zegt PvdA-leider Diederik Samsom op de nieuwjaarsreceptie van zijn afdeling in Haarlem.

Tegelijk zette de PvdA Haarlemmers in het zonnetje die zich belangeloos inzetten voor hun omgeving, voor een betere wereld. Geen hotemetoten, geen BN’ers die goed willen doen als er een camera bij is. Het gaat hier om de stille helden van Haarlem. Maar wie zijn het? Als je voorbeelden kent van stille krachten, zoals hieronder Joop en Ans Teunisse, en je wilt ze aandacht geven, meld ze dan bij:haarlem@nieuws.nl

Rommelen

Nou ja, stille held. Een van deze stille krachten is niet bepaald stil te noemen. Joop Teunisse (66 jaar) praat graag. ,,Ja, hij kan heel goed praten. En met mensen omgaan. Hij moet kunnen rommelen”, zegt zijn vrouw Ans (69) in hun nieuwbouwflat aan de Truus Oversteegenstraat.

Zo werkte hij vroeger in het jeugdwerk en was hij jarenlang cliëntvertegenwoordiger in diverse belangengroepen voor de groep ernstig meervoudig gehandicapte mensen. Hij leent zijn mond aan hen die hun mondje niet kunnen roeren. ,,Ik ben niet onder indruk van titels van mensen die ik tegenover me heb. Laatst zei burgemeester Bernt Schneiders ‘sorry’ dat hij niet op de nieuwjaarsreceptie van onze wijkraad was geweest. Hij was met zijn vrouw in Friesland. ,,Ach”, zei ik, ,,Ik mag ook wel eens iets niet van mijn vrouw! Ik vind Schneiders overigens een heel fijne vent.”

De Amsterdammer en de Haarlemse leerden elkaar kennen in een jeugdherberg in Hoenderloo. Nu zijn ze 45 jaar getrouwd. Ze hebben een zoon, Jeroen, die nu deel uitmaakt van een prachtig gezin. Joop: ,,Men zegt dat je gezondheid het gelukkigst maakt. Dat is niet waar. Geluk vind je achter de deur. Mijn vrouw is mijn geluk en natuurlijk die vijf daar”, en hij wijst naar zoon, schoondochter en drie kleinzonen op een enorme foto in de woonkamer.

Nu is hij vooral voorzitter van de wijkraad in de Slachthuisbuurt. Dit ondanks zijn beperkingen, want als kind is hij getroffen door polio – daarom loopt hij altijd met een stok en speciale schoenen- en een jaar of negen geleden trof de neuropathie (zenuwziekte) hem. ,,Maar ik heb nog steeds een godsgruwelijk goed geheugen wat feiten betreft. En ik kan de mooiste brieven schrijven op mijn tablet, al moet het met één vinger.”

Buiging

Maar ook deze, niet zo stille, stille kracht maakt graag een buiging voor het belangeloze werk van zijn vrouw Ans. Sinds 23 jaar is zij de wettelijke vertegenwoordiger van haar ernstig meervoudig gehandicapte broer Peter. Sinds 1999 is hij van Apeldoorn verhuisd naar de Hartekamp in Heemstede. ,,Wij zijn toen direct vrijwilligers geworden bij de afdeling Vrijetijdsbesteding daar.”

Sinds een jaar of drie is haar broer verhuisd naar de Richard Holkade bij hen om de hoek. Ans is daar op maandag, net als in Heemstede, actief als vrijwilliger bij de dagbesteding, helpt haar broer met alles en kookt eens in de vier weken verse soep voor de cliënten. ,,Anders moesten ze soep uit blik drinken en dat vond ik geen goed idee”, legt ze uit.

Utopia

Samen werken ze voor de soos en helpen de pastoraal medewerker met de uitvoering van een kerkdienst. Een aantal keer per jaar organiseren ze met een ander stel een gezellige middag voor de bewoners op de Richard Holkade. Zelfs op kerstavond en met Oud en Nieuw waren ze daar vrijwilligerswerk aan het doen. ,,Als we de cliënten het kerstspel zien spelen, dan is onze kerstavond geslaagd.” Vroeger zetten zij zich in voor het zomerfeest Utopia op het terrein van de Hartekamp. Joop: ,,Zij stuurde daar dertig vrijwilligers aan.”

Ans: ,,We doen al die dingen omdat we het leuk vinden. Omdat je ziet dat anderen het leuk vinden als je het doet. We krijgen er dus veel voor terug en voelen ons er goed bij. Mensen zeggen wel eens: jullie verdienen een stoel in de hemel. Maar dat is niet waar, hoor. Het is de wisselwerking met de mensen waarvoor we het doen. Als je niet begaan bent, dan lukt het niet om dit vol te houden. Daar gaat het om.”

 

Joop: ,,We voelen ons er gewoon goed bij om dit werk te doen.”

Lees verder
Lees de wijkkrant van december

 

http://www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Wijkkrant_jaargang__13_Nr.3_(Klein).pdf

 

Lees verder
Sinterklaas in de Slachthuisbuurt

 

Lees verder
Sloop portiekwoningen H.Bosmanstraat

 

Lees verder
Werkzaamheden Prins Bernhardlaan

 


 

Lees verder
Bomencontrole

  

Lees verder
Buitenrustbruggen

 Website en sociale media voor renovatieproject Buitenrustbruggen (persbericht)

 WEBSITE EN SOCIALE MEDIA VOOR RENOVATIEPROJECT BUITENRUSTBRUGGEN (PERSBERICHT)

07 oktober 2015

Vandaag is de website voor het renovatieproject Buitenrustbruggen in Haarlem live gegaan. Daarnaast is het twitteraccount (@buitenrustbrug) en een pagina op Facebook gestart. Met het inzetten van deze middelen beoogt het Projectmanagementbureau Buitenrustbruggen een optimale communicatie op gang te brengen met omwonenden, ondernemers, gebruikers en andere belanghebbenden. De daadwerkelijke renovatie staat gepland vanaf september 2016. Omdat de bruggen een belangrijke verbinding vormen voor zowel wegverkeer, openbaar vervoer, scheepvaart, fietsers en voetgangers is het van belang dat deze groepen goed op de hoogte zijn van de werkzaamheden en de mogelijke hinder die dat oplevert. Daar waar omwonenden nog direct bereikbaar zijn komen de gebruikers uit de gehele regio. Het inzetten van website en sociale media helpt om deze laatste groep te bedienen.

Via de website kan men zich abonneren op RSS-feeds en een nieuwsbrief die om de 2 á 3 maanden zal verschijnen. Via twitter en facebook worden nieuwe berichten onder de aandacht gebracht. Bij de start zal de nieuwspagina en de projectomschrijving het meest bezocht worden. Tijdens de werkzaamheden zal de website worden uitgebreid met een pagina met verkeersinformatie.

Op dit moment worden de laatste gesprekken gevoerd met belanghebbenden om de wensen en ideeën te vernemen. Dit wordt meegenomen ter voorbereiding van het aanbestedingstraject. Voordat deze stap wordt gezet worden later dit jaar de betreffende raadscommissies geïnformeerd en zal de kredietaanvraag in de Gemeenteraad worden behandeld.

 


 

Lees verder
Burendag 2015

 


 

Lees verder
Inloopbijeenkomst Nieuwbouw H. BOSMANSSTRAAT

 Inloopbijeenkomst Nieuwbouw H. BOSMANSSTRAAT 
Voor bewoners en andere belanghebbenden heeft de gemeente en Pré Wonen een inloopbijeenkomst over het project gehouden. U heeft de herziening van de visie en het voorlopig ontwerp van de buitenruimte tijdens de inloopbijeenkomst kunnen inzien en bespreken met de aanwezige medewerkers van Pré Wonen en de gemeente. Nieuwbouw van 84 appartementen en parkeren voor de verhuur. Onderdeel van Transformatie Slachthuisbuurt Zuidstrook.


 

Lees verder
Burendag 25 september

 

BUUV is ook aanwezig en organiseert samen met de Wijkraad Slachthuisbuurt een kleine quiz tussen 12.30 en 14.30 uur onder die naam "Wie kent de Slachthuisbuurt".  Uit de goede inzendingen trekt Herman Wijkhuisen, secretaris van de wijkraad,  om 15.15 uur 3 prijswinnaars. Zij ontvangen een kleine BUUV-attentie.

 


 

Lees verder
Burendag op de Hamelink


 

Lees verder
Keep It Clean Day!


 

Lees verder
Nieuwbouw bij entree

 

 

Lees verder
Even voorstellen, nieuwe Wijkagent

 

 

Even voorstellen, Nieuwe Wijkagent.

 

Wellicht is het u al opgevallen dat sinds een paar maanden er in plaats van Rob Mandje een nieuwe wijkagent in de Slachthuisbuurt actief aanwezig is. Zijn naam is Flip Prigge, u kunt hem op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tegenkomen. Alleen in de 4de week van de maand is hij in plaats van donderdag op zaterdag aanwezig.

 

Flip is al ruim 40 jaar werkzaam bij de politie en sinds 12 jaar in de functie van wijkagent.

De laatste 6 jaar was hij wijkagent in het Rozenprieel en dus is de overgang naar de Slachthuisbuurt niet zo groot. Het grootste gedeelte van zijn 29-urige werkweek zal hij daadwerkelijk in de Slachthuisbuurt te vinden zijn. Het sociale aspect van zijn werk heeft met name zijn belangstelling maar bij misstanden zal hij daadkrachtig optreden.

 

In tegenstelling tot zijn voorgangers houdt hij geen spreekuur in de Hamelink omdat hij veel op straat te vinden zal zijn lijkt hem dit geen bezwaar.

Mocht u hem, alleen in noodgevallen, per direct nodig hebben dan is hij tijdens werktijden te bereiken op telefoonnummer 0900-8844.

Wij wensen hem veel succes toe en hopen, als wijkraad, een prettige relatie met hem op te bouwen.

 

 


 

Lees verder
Zomerstorm laat sporen na

 Zomerstorm laat sporen na

De zware zomerstorm van afgelopen 25 juli staat bij veel mensen nog vers in het geheugen. Een dergelijke storm is zeer zeldzaam. Sinds de metingen kwam dit slechts één keer eerder voor en dat was ruim 100 jaar geleden.
De bomen in Haarlem hebben flink geleden onder deze storm. Doordat ze vol in het blad stonden, waren ze gewoonweg niet bestand tegen windkracht 10 en rukwinden van meer dan 100 km per uur. Bovendien regende het hard waardoor het natte bladerdek extra zwaar was.
Zo’n 452 bomen zijn door dit natuurgeweld omgewaaid. Dit is nog exclusief de bomen die in de Haarlemmerhout zijn bezweken. Het precieze aantal hier is nog niet bekend; het zijn er in ieder geval meer dan 100.

Ziet u takken? Meld het!
Sinds 25 juli is Spaarnelanden met man en macht bezig om alle bomen en takken in heel Haarlem op te ruimen. Gevaarlijke situaties zijn uiteraard als eerste opgelost. Dagelijks zijn in totaal zeventien medewerkers, vier vrachtwagens en vijf boomploegen bezig met de opruimwerkzaamheden. De planning is dat eind augustus de straten weer schoon zijn. Ziet u na die tijd toch nog takken liggen? Meld dit dan bij Spaarnelanden via info@spaarnelanden.nl of via tel. 023-75 17 200. Het wordt dan alsnog zo snel mogelijk weggehaald.

Herstel
De stronken van de omgewaaide bomen kunt u nog maanden tegenkomen in de stad. Het verwijderen hiervan vergt behoorlijk wat voorbereiding. Er moeten speciale machines worden ingehuurd die de zogenoemde boomstobbe uitfrezen. Hierna wordt al het materiaal uit het gat verwijderd en daarna wordt het gat alvast opgevuld met grond die geschikt is voor de groei van bomen. In overleg met de gemeente Haarlem zal hiervoor een planning worden gemaakt.

Wat gebeurt er met het hout?
De omgewaaide bomen zijn in stukken gezaagd en worden vanaf vier tijdelijke stortplekken naar Spaarnelanden vervoerd. De gemeente Haarlem bekijkt in overleg met de Stichting Nederlands Hout welke stammen nog geschikt zijn voor verdere bewerking. De gemeente heeft al veel leuke ideeën ontvangen om het hout te hergebruiken. Zodra duidelijk is welke nieuwe bestemmingen het hout krijgt, zal dit breed bekend worden gemaakt.  

Lees verder
Grote Nazomermarkt 19 september


 

Lees verder
Nazomermarkt in Parkwijk

 


 

Lees verder
Lees hier de wijkkrant van augustus

Voor het lezen van de wijkkranten, gaat u naar de linkerkant van deze website en klikt u op wijkkranten of klik op deze link: http://www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Wijkkrant_jaargang__13_Nr.2_(Klein).pdf


 

 

Lees verder
Box on the Beach

 

Lees verder
Slachthuisbuurt getroffen door de storm

Ook de Slachthuisbuurt getroffen door de storm (Richardholkade)
(foto's Joop Teunisse)


 

 

Lees verder
Slachthuisbuurt doet 't beter

 


 

Lees verder
Renovatie v.m. "Juliana van Stolbergschool"

De voormalige "Juliana van Stolberg" school in de Slachthuisstraat wordt gerenoveerd, de muren worden hersteld en opnieuw gevoegd. Het onderhoud was hoog nodig, het pand is eigendom van Vastgoed van de Gemeente Haarlem. Momenteel woont er al geruime tijd "Woonvereniging Ongewoon" in het pand.


 

 

Lees verder
Ontmoetingslunch in de Hamelink

 


 

 

Lees verder
Griekse toestanden in de SHB

 


 

Lees verder
Buurtbemiddeling


 

Lees verder
Opening buurtkunstwerk Slachthuisbuurt

 


 

Lees verder
Zomermarkt 2015

 Het was weer een gezellige zomermarkt, Peggy, Paul en hun team bedankt !!! (zie alle foto's op Facebook Wijkraad Slachthuisbuurt)


 

Lees verder
We Go 4 H2O!

                           Persbericht

We Go 4 H2O!

Ontvang een waterwonder op de zomermarkt in de Slachthuisbuurt

Water drinken is gezond, lekker en 0% suiker! Water drinken staat volop in de aandacht in de Slachthuisbuurt. Vanuit het Gezonde Wijk project (GGD) en het project Jongeren op Gezond Gewicht Haarlem worden op allerlei plekken in de wijk activiteiten uitgevoerd om water drinken te promoten.

Een van die activiteiten is het zelf ontworpen waterwonder van jongeren in de buurt. Een initiatief van REBUP, DOCK, SportSupport, Streetcorner en GGD.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook zo’n waterwonder? Kom 20 juni tussen 10.00 en 16.00 naar de waterkraam op de zomermarkt in de Slachthuisbuurt, Godfried van Bouillonstraat.  Maak een selfie, like ons op Facebook en je ontvangt zo’n coole waterwonder.

We go 4 H2O is te volgen op Facebook: zoek op We go 4 H2O, like ons en plaats jouw selfie met je waterwonder!

 

Haarlem, 12 juni 2015 


 

 

Lees verder
Kindervreugd 85 jaar

 


 

 

Lees verder
Zomermarkt juni 2015

 


 

Lees verder
Is de afbraak van het v.m. Slachthuis begonnen ?

 


 

Lees verder
Partners in Oost bijeenkomst.

Met elkaar zijn we op heel vlakken hard bezig om Haarlem Oost te verfraaien, leefbaarder en aantrekkelijker te maken, goede sociale vangnetten te knopen en het imago van oost te verbeteren.

Lees verder
Stichting JC Troll


 

Lees verder
Kranslegging 4 mei

 Krans legging Reinaldapark 4 mei door gezamelijke wijkraden Haarlem-Oost.

 


 

Lees verder
Inloopspreekuur in de Hamelink!

 


 

 

 

Lees verder
After Luilakmarkt


 

Lees verder
Lees hier de wijkkrant van april

Voor het lezen van de wijkkranten, gaat u naar de linkerkant van deze website en klikt u op wijkkranten of klik op deze link: http://www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Wijkkrant_jaargang__13_Nr.1_(Klein).pdf

 


 

Lees verder
Boomspiegel adopteren

Een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van de boom. Deze grond leent zich prima voor beplanting. U heeft in de gemeente Haarlem de mogelijkheid om de boomspiegel voor uw woning te adopteren en er een mooie minituin van te maken!

Op de website van Spaarnelanden leest u meer over de voorwaarden en het aanmelden voor het adopteren van een boomspiegel.

Lees verder
Wijkraden Haarlem-Oost presenteren zich

Wijkraden van Haarlem-Oost presenteerden zich aan Wethouder Jeroen van Spijk.
Onze penningmeester Ria Kuipers bied twee boeken aan over de Slachthuisbuurt. Wethouder van Spijk was er blij mee en kon zijn ogen er niet van afhouden tijdens de bijeenkomst. Alle Wijkraden van Oost gaven een presentatie over hun wijk en droegen de speerpunten aan over wat in hun buurt speelt en wat er verbeterd kan worden.Ook de plattegrond van de Slachthuisbuurt werd aangeboden zodat de Wethouder zich kan oriënteren om eventueel in de Slachthuisbuurt te komen wonen.


 

Lees verder
Wijkagent verdwijnt steeds vaker uit wijk

 

Wijkagent verdwijnt steeds vaker uit wijk

Ondanks beloftes toch ingezet voor andere taken

De politiebonden maken zich grote zorgen om wijkagenten die van hun taken in de buurt worden afgehouden. Ze worden ingeroosterd voor andere diensten terwijl beloofd was dat deze politiemensen het aanspreekpunt in de wijk zouden zijn, aldus De Telegraaf.

“Er is gewoon de keiharde afspraak dat de wijkagenten wijkagentenwerk doen”, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. “Wat wij zien is dat er heel veel andere prioriteiten zijn waar ze op ingezet worden.”

Zo worden agenten steeds meer ingeroosterd op noodhulpdiensten, waarbij ze voor incidenten worden ingezet, ziet de vakbond. Van noodhulp is sprake als een agent ergens dringend heen moet, bijvoorbeeld naar ‘een heterdaad’ of een ongeval. Dat is werk dat moet gebeuren, maar dat mag niet ten koste gaan van de wijkagent, vindt Van de Kamp.

Anp


 

Lees verder
Wijkraad op Facebook & Twitter

De Wijkraad Slachthuisbuurt is nu ook te vinden op Facebook & Twitter


 

Lees verder
Kansen voor Slachthuisterrein
 


 

Lees verder
Slachthuisbuurt zoekt straatvertegenwoordigers

Wijkraad wil bewoners meer betrekken bij de buurtSlachthuisbuurt zoekt straatvertegenwoordigers

Slachthuisbuurt zoekt straatvertegenwoordigers

De wijkraad Slachthuisbuurt is op zoek naar straatvertegenwoordigers. Deze bewoners houden in hun straat een oogje in het zeil en helpen zo mee de buurt schoon, vriendelijk en veilig te houden. Het project start binnenkort in de Componistenbuurt. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich nu aanmelden.

Het idee voor het project komt van Herman Wijkhuisen, die al zo’n tien actief is bij de wijkraad Slachthuisbuurt. “Als wijkraad willen we mensen meer bij de buurt betrekken en de sociale cohesie in de buurt verbeteren. Ik heb er lang over nagedacht hoe we dat kunnen bereiken en uiteindelijk kwam ik op dit idee. Ook in andere steden zoals Den Haag bestaan soortgelijke projecten.”

Nabuurschap

De straatvertegenwoordigers zijn mensen met hart voor de buurt, die vooral een sociale functie hebben. Voorzitter Joop Teunisse: “We willen eigenlijk terug naar het nabuurschap dat je vroeger had. Natuurlijk is het fijn als de straatvertegenwoordigers het ook aangeven als er bijvoorbeeld overlast is of als de straatverlichting het niet doet. Maar het sociale deel staat voorop.”

Wijkhuisen vult aan: “Als bij een oudere buurvrouw de gordijnen ineens dicht blijven, kan de straatvertegenwoordiger bijvoorbeeld even langsgaan om te kijken of er iets aan de hand is. In deze buurt wonen redelijk veel ouderen en nu het zorgsysteem per 1 januari op de schop gaat, is het extra belangrijk dat we bij elkaar een oogje in het zeil houden. Dat geldt natuurlijk voor alle bewoners, maar de straatvertegenwoordiger kan daarbij het goede voorbeeld geven.”

‘We willen terug naar het nabuurschap dat je vroeger had’

Componistenbuurt

Het project gaat van start in de Componistenbuurt. Alle huishoudens in deze buurt krijgen binnenkort een brief van de wijkraad in de bus met een oproep zich aan te melden. Teunisse: “De Componistenbuurt is een duidelijk begrensde buurt tussen de Richard Holkade, Zomervaart en Prins Bernhardlaan in, met achttien straten en ruim zeshonderd adressen. Een mooi overzichtelijk gebied om te starten. En als het lukt om het daar op te zetten, willen we het daarna in de hele Slachthuisbuurt uitrollen.”

Het idee is dat de straatvertegenwoordigers ongeveer eens per maand met de wijkraad bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen en actiepunten te bespreken. Als er zaken niet in orde zijn, worden die doorgegeven aan bijvoorbeeld de politie, gemeente, woningcorporaties, buurtbeheerder of het sociaal wijkteam.

Aanmelden

Wie interesse heeft om straatvertegenwoordiger te worden, kan zich melden bij de wijkraad. Teunisse: “Het zou het mooi zijn als het lukt om voor iedere straat iemand te vinden, maar anders zouden mensen ook twee straten onder hun hoede kunnen nemen. We hopen dat veel mensen bereid zijn iets voor hun buurt te doen.”

Bewoners van de Componistenbuurt die interesse hebben om straatvertegenwoordiger te worden, kunnen zich aanmelden via secretariaat@wijkraadslachthuisbuurt.nl.

www.wijkraadslachthuisbuurt.nl

Foto: Dasha Elfring


 

 

Lees verder
Bang om te vallen? U kunt zelf iets doen!

‘In Balans’ is een door VeiligheidNL (www.veiligheid.nl) ontwikkelde cursus voor thuiswonende ouderen om vallen te voorkomen. Bij het toenemen van de leeftijd worden de kansen om te vallen groter en de gevolgen ernstiger. Eén op de drie thuiswonenden van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. 1.800 ouderen overlijden per jaar aan de gevolgen van een val.

Bewegen en het veiliger maken van het huis voorkomen vallen. De cursus ‘in Balans’ gaat hierop verder in. ‘In Balans’ is bedoeld voor mensen vanaf ongeveer 60 jaar en voor een ieder die van zichzelf vindt dat het nuttig kan zijn.

Voorafgaand aan de cursus zal er een gratis informatiebijeenkomst zijn op dinsdag 3 februari 2015 om 10.00 uur in het Broederhuis, Nagtzaamplein 67, 2032 TC Haarlem. Dan zal worden uiteengezet, wat het doel van de cursus en wat de globale inhoud van de lessen zullen zijn. De kosten bedragen slechts €22,50 (!) voor de hele training, inclusief het cursusboek en koffie/thee (19x, 1 tot 2 uur).

Organisatie: SportSupport en DOCK-Haarlem.

Docentes: Cokky Bentvelsen en Marijke Smit.

Aanmelden en informatie (op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00-10.00 uur):

·         T.: 023-526 03 02, E.: lgrooff@sportsupport.nl (SportSupport) of

·         T.: 023-543 06 04/06-81-17 28 49, E.: jcarriere@dock.nl (DOCK-Haarlem).

 

 


Lees verder
Slachthuis in beeld voor oefenruimten

 

Bron: Haarlems Dagblad / Foto: United Photos


 

Lees verder
Nieuwjaarsreceptie goed bezocht

Zie hier de video, met dank aan Jan Goemaat http://www.haarlem-oost.nl/nieuwjaarsreceptie-kindervreugd-2015/

Zie hier de foto's, met dank aan Bart Tangerman http://www.haarlemoost.nl/gallery/index.php/Verenigingen/Speeltuinen/Kindervreugd/Nieuwjaarsreceptie-2015


 

Lees verder
Nieuwjaar wens

De Wijkraad Slachthuisbuurt wenst u een gelukkig & gezond 2015

Lees verder
Uitnodiging Nieuwjaasrsreceptie 2015

 


 

Lees verder
Slachthuisbuurt heeft eigen Kerstboom

 


 

Lees verder
Kerstbijeenkomst groot succes

 


 

Lees verder
Doe mee aan Burgernet!

 


 

Lees verder
Voorkom een inbraak in uw woning

 


 

Lees verder
Hulp of advies nodig?

 


 

Lees verder
Buurtauto stop woninginbraken

 


 

Lees verder
Mensendieck in de Slachthuisbuurt

 


 

Lees verder
Politieke steun voor nieuw popcentrum Haarlem

Door Richard Stekelenburg - 7-11-2014, 16:00 (Update 7-11-2014, 17:06)

 

 De plek van voorheen oefencentrum Daisy Bell op het Slachthuisterrein. Archieffoto United Photos

HAARLEM - De gemeenteraad van Haarlem wil nu toch echt vaart maken met een nieuw popcentrum met oefenruimtes, leslokalen en een ontmoetingsruimte.

Twee moties met die strekking kregen afgelopen donderdag tijdens de begrotingsbehandelingen brede steun.

Een motie van de PvdA en GroenLinks vraagt B en W nog dit jaar te komen een concreet voorstel voor een locatie met een oppervlak van minimaal 1000 vierkante meter.

Een voorstel van de Actiepartij roept daarbij op het binnenkort te ontwikkelen Slachthuisterrein daarvoor als locatie te onderzoeken.

Daisy Bell

Sinds het verdwijnen van oefencentrum Daisy Bell klinkt er een roep om iets nieuws. Pleitbezorgers daarvoor waarschuwen al tijden dat het huidige succes van Haarlemse popbands geen vervolg zal krijgen als er geen geschikte plek is voor beginnende bands om hun talenten te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten.

Patronaatdirecteur Jeroen Blijleve en directeur van educatief centrum Hart hebben de plannen voor zo'n centrum al klaar liggen.


Lees verder
Sociaal Wijkteam

In Schalkwijk en Haarlem-Oost Slachthuisbuurt zijn medewerkers van het Sociaal Wijkteam actief. Als zij signalen krijgen dat er bij buurtbewoners iets aan de hand is, gaan ze erop af en maken contact. 
Heeft u behoefte aan ondersteuning? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam. Ook als u zich zorgen maakt om een van uw buren, kunt u natuurlijk zelf in gesprek gaan, of dit signaleren bij het Sociaal Wijkteam.

Het Sociaal Wijkteam kijkt samen met bewoners hoe problemen opgelost kunnen worden en of familie, vrienden of buren hierbij kunnen helpen. Het kan gaan over een financieel probleem, langdurige werkloosheid, of over een opvoedingsvraag. Maar het kan ook een ondersteuningsvraag zijn op het gebied van wonen, welzijn of zorg. Of een combinatie daarvan. Als bewoners geen sociaal netwerk hebben, kan het Wijkteam helpen met het opbouwen van een netwerk.

Meer informatie over de Sociaal Wijkteams vindt u op de website van Samen voor elkaar.

www.samenvoorelkaar.nl/sociaal-wijkteams/

 


 

Lees verder
De Kwiq fit for Every body

 


 

Lees verder
Recreatief fietsen & wandelen

 


 

Lees verder
De Merovingenstraat fiets veiliger

De Merovingenstraat wordt na de zomer verkeersveiliger gemaakt voor fietsers. Begin dit jaar is de Merovingenstraat opnieuw geasfalteerd. Vertegenwoordigers van de wijkraad Slachthuisbuurt, de Fietsersbond en de verkeerspolitie vroegen de gemeente de inrichting na de asfaltering aan te passen om de straat met name voor fietsers veiliger te maken.

In overleg met alle betrokken worden de eilandjes, die in de Merovingenstraat zijn aangelegd, verwijderd. Aan weerszijden van de weg komen fietsstroken met een schampstrook tussen parkeervakken en fietsstrook. Er komt geen middenberm in de weg. De belijning wordt aangebracht op het bestaande zwarte asfalt en de fietsstroken voorzien van fietssymbolen. De bestaande parkeervakken blijven gehandhaafd evenals de 30 km aanduiding.
Na een jaar wordt gemonitord hoe het met de verkeersveiligheid is gesteld.

Aanvang werkzaamheden

Het is de bedoeling de werkzaamheden na de zomer op te starten. Bewoners en ondernemers worden voor aanvang van de werkzaamheden geïnformeerd.

Bewoners brief;

Geachte bewoner(s),

In opdracht van de Gemeente Haarlem wordt binnenkort onderhoud gepleegd aan het wegdek van de Merovingestraat tussen de Slachthuisstraat en de Hannie Schafstraat .

Begin dit jaar is de Merovingenstraat opnieuw geasfalteerd. Vertegenwoordigers van de wijkraad slachthuisbuurt, de fietsersbond en de verkeerspolitie vroegen de gemeente de inrichting na de asfaltering aan te passen omdat de straat met name voor fietsers veiliger moest worden.

Werkzaamheden

In goed overleg met alle betrokkenen worden de eilandjes, die in de Merovingenstraat zijn aangelegd, verwijderd. Aan weerszijden van de weg worden fietsstroken aangebracht met een schampstrook tussen parkeervakken en fietsstrook. Er komt geen midden scheiding in de weg. De belijning wordt aangebracht op het bestaande zwarte asfalt. De fietsstroken worden voorzien van fietssymbolen. De bestaande parkeervakken blijven gehandhaafd en ook de 30 km aanduiding blijft gehandhaafd.

Planning

De werkzaamheden starten 22 september en duren tot en met 24 september. Het kan voorkomen dat de planning door weersomstandigheden aangepast moet worden. Als dat het geval is, wordt u hierover geïnformeerd.

Bereikbaarheid en parkeren

Tijdens de werkzaamheden is de Merovingenstraat tussen de Slachthuisstraat en de Hannie Schafstraat afgesloten voor al het verkeer.

Wij verzoeken u niet te parkeren en geen goederen op het wegdek op te slaan.

Hinder

Tijdens de frees-,straal- en asfalteringswerkzaamheden raden wij u aan de ramen en deuren gesloten te houden om de overlast te beperken. In verband met het kleven van de weg, verzoeken wij u daarnaast het wegdek niet te betreden en uw huisdieren binnen te houden. Eventuele schade aan uw schoeisel en de voetzolen van uw huisdieren kan zo worden voorkomen.

Wij vragen uw begrip en medewerking voor deze situatie en hopen zowel voor u als voor ons op een snel verloop van de werkzaamheden, zodat ieder straks gebruik kan maken van een optimaal verzorgde weg.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze brief vragen of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met de heer G. van der Laan van Versluys en Zn B.V. Op werkdagen tussen 09.00 en 15.00 uur bereikbaar op 06-22374344.

 


 

 
Lees verder
Een veilige woning

 

Lees verder
Reinaldapark geopend

 Spetterende opening Reinaldapark

Door Annemieke Windt - 14-6-2014, 16:46 (Update 14-6-2014, 16:46)

Burgemeester Bernt Schneiders opent op bijzondere wijze het vernieuwde Reinaldapark. Foto Richard Stekelenburg

HAARLEM - Het Reinaldapark is zaterdag met een spetterende act weer open gesteld voor het publiek. Burgemeester Schneiders hoefde deze keer geen lintje door te knippen. Hij kwam vastgemaakt aan een fly boarder omhoog uit de vijver en zweefde zo een paar minuten boven het water op twee zuilen van spuitwater

,,Het is zonder meer mijn meest spectaculaire opening ooit’’, zei de burgemeester nadat hij weer op het droge was. Voor de gelegenheid had hij deze keer zijn pak verruild voor een wetsuit, maar zijn ambtsketting had hij - goed vastgemaakt - wel om. ,,Ik had niet van te voren geoefend, maar zat gelukkig goed vast.’’

Met de officiële heropening van het park komt er een eind van een periode van vier jaar waarin de vervuilde deklaag werd afgegraven, alle oude bomen werden gekapt en het park een compleet nieuwe inrichting kreeg. ,,We hebben bij het aanvragen van subsidie bij het ministerie van VROM aangegeven dat de ingreep nodig was vanwege ’de aan het gebruik gerelateerde urgentie’ en toen kregen we een bijdrage van het rijk’’, herinnert oud-wethouder Maarten Divendal zich.

Meer waterpret

Hoe de gemeente het bedrag voor de renovatie bij elkaar heeft gekregen is voor de meeste bezoekers niet belangrijk. Ze slenteren over de nieuwe paden of kijken toe hoe kinderen in grote ballonnen over het water rollen.

De feestelijke opening van het park valt samen met de heropening van het Kraijcek court, waarvan de vloer is vernieuwd. Op het naastgelegen Cruijffcourt komen jonge voetballers in actie. Hier galmt de overwinning van Oranje na. Spanje is resoluut doorgestreept als landenteam en vervangen door Italië. Al houdt een groepje jongens de Spaanse trots hoog: ,,Wij zijn Real Madrid, de besten ter wereld.’’

Optredens

De hele dag zijn er in het park nog activiteiten en optredens, onder anderen van Hind, Dj Dennis van der Geest en Danny de Munk.


 

Lees verder
Wijkraad schenkt hogedrukreiniger

 De wijkraad van de Slachthuisbuurt heeft het Buurtbedrijf Haarlem-Oost een hogedrukreiniger cadeau gedaan. Op dinsdag 8 april jl. is deze bij een bewoner van de Slachthuisbuurt voor het eerst gebruikt.

 

Joop Theunisse, voorzitter van de wijkraad van de Slachthuisbuurt, legt uit dat de wijkraad op deze manier haar dank wil uiten voor de werkzaamheden die door het Buurtbedrijf worden uitgevoerd. De leefbaarheid van de buurt wordt hierdoor steeds beter. “De buurt ligt er al stukken beter bij, en het blijft ook schoon”, aldus een tevreden Joop.

Het Buurtbedrijf is blij met dit mooie gebaar. Met de hogedrukreiniger kunnen nog meer klussen worden geklaard, zoals het reinigen van terrassen en betegelde tuinen. Tegen een kleine vergoeding komt een medewerker van het Buurtbedrijf bij u langs om de klus te klaren. Voor deze, of andere verzoeken, kunt u bellen naar de balie van het Buurtbedrijf, 023 543 4301 of 06 8133 6668. 
Kijk ook eens op de website www.bbhaarlemoost.nl voor meer informatie.

Bron: Gemeente Haarlem


 

Lees verder
Reinaldapark open voor publiek

Graafmachines, hopen zand en vrachtwagens met grond en bomen; ruim 4 jaar is er hard gewerkt aan de sanering en herinrichting van het Reinaldapark. Aankomende donderdag 17 april is het zover. Dan worden de hekken verwijderd en is het vernieuwde park weer toegankelijk voor publiek. Een bijzonder moment voor omwonenden die hun ‘groene achtertuin’ lange tijd moesten missen.

Het Reinaldapark is aangelegd op een voormalige vuilstortplaats. De sanering van het stadspark in Haarlem-Oost was nodig omdat de afdeklaag die deze vuilstort moest afschermen niet meer van voldoende kwaliteit was. Daarom is vanaf 2010 ruim een meter nieuwe grond aangebracht en is een nieuw profiel aan het park gegeven. Het is een glooiend park met heuvels en een grote ligweide aan de Fuikvaartplas geworden. Ook het eiland met daarop het herdenkingsmonument, de imposante bruggen en de hoge speeltoren zijn in het oog springend.

De afgelopen maanden stonden in het teken van het planten van ruim 600 nieuwe bomen en struiken. Naast de bomen van de kweker, is een aantal grotere bomen vanuit de Stadskweektuin (Haarlem-Noord) naar het park verhuisd. Ook de 111 boompjes, gekweekt door buurtbewoners en schoolkinderen zijn in hun zogenoemde ‘Groeibos’ geplant.

Hoewel er nog wat afrondend werk wordt gedaan, kan iedereen het park vanaf donderdag weer bezoeken. De feestelijke opening van het Reinaldapark is zaterdag 14 juni.

Bron: Gemeente Haarlem


 

Lees verder
Sociaal Convenant Parkwijk en Slachthuisbuurt

11 april 2014

De gemeente Haarlem, woningcorporaties Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere en de wijkraden Parkwijk-Zuiderpolder en Slachthuisbuurt hebben nieuwe afspraken gemaakt om naast het investeren in de openbare ruimte en woningbouw ook de sociale en economische positie van de bewoners van deze buurten te verbeteren. Er zijn 10 projecten geselecteerd die de komende 2 jaar extra worden ondersteund vanuit het resterende 40+ preventie budget.

 

 

 

 

Herijking

Uit cijfers over leefbaarheid, inkomen en arbeidsparticipatie blijkt dat in zowel de Slachthuisbuurt als Parkwijk extra inspanningen nodig zijn rondom de sociale en economische positie van bewoners. Het hiervoor vastgestelde preventieprogramma (40+ gelden) is in 2012 herijkt zodat de resterende gelden toekomstbestendig worden besteed.

Behoud centrale doelen

Er is besloten de centrale doelen (Meedoen aan een vertrouwde samenleving, Leren & opgroeien en Werktoeleiding & economie) aan te houden. Deze 3 doelen worden met de geselecteerde projecten geborgd. Ook het ‘ontmoeten van culturen’ blijft een belangrijk thema in de Zomerzone. Daarom hebben de gemeente en corporaties voor de financiering van bewonersactiviteiten het ‘wijkactiviteitenbudget’ ingesteld. Bewoners en bewonersorganisaties uit Oost kunnen geld aanvragen voor het organiseren van wijkactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een straatfeest of een rommelmarkt. In een werkgroep met vertegenwoordigers van bewoners, corporaties en gemeente wordt bepaald welke buurtactiviteiten voor deze financiering in aanmerking komen.

Geselecteerde projecten

Medialab, Spreekbeurten- en werkstukkenloket Bibliotheek Oost, Buurtsportcoach voor ouderen, Upgrade Cruijff Court, KwiQ fit, J-Oost, Sociaal Wijkteam, Invulling deelgebouw Brede School Parkrijk, Renovatie Reinaldapark, Werktoeleiding en economische activering (zoals het buurbedrijf Haarlem Oost, het Gilde gezel project en het extra stimuleren van ondernemerschap).

In het Sociaal Convenant ‘De zomerzone als preventiewijk’ (pdf, 7 MB) vindt u meer informatie over de projecten en alle partners die hieraan meewerken.

Foto: Marisa Beretta.


 

Lees verder
Beveiligde winkelwagens

Na onze eerdere berichtgeving op deze website en wijkkrant over de zwervende winkelwagens van diversen supermarkten is er nu een positieve ontwikkeling om het zwervende winkelwagentje te stoppen. Het beveiligde winkelwagentje een initiatief van de Vomar.


 

 

Lees verder
Vaststellen straatnamen

 


 

Lees verder
Nieuwsbrief Woonservicegebieden Haarlem


 

Lees verder
'Hans Klok show'?

Is het u ook opgevallen dat de laatste tijd zich door de hele wijk weer winkelwagens het straatbeeld ontsieren.

Maar plotseling waren het er ineens drie minder, u zult wel denken is Hans Klok met zijn beeldschone assistenten langs geweest met de grote verdwijntruc?
Nou nee,het ging gewoon om een buurtbewoner die het zo armoedig vond dat hij het initiatief nam om deze mee te nemen naar zijn woning en deze tijdelijk in de tuin te deponeren. Zo naïef als ik was belde ik met twee van de dichtstbijzijnde filialen of ze karren konden komen halen. Niemand voelde zich verantwoordelijk om ze te komen halen. Toch wel gek voor winkelwagens met een waarde van €300 per stuk. Maakt ook niet uit de consument betaald het toch wel indirect!

Het ziet er naar uit dat ik toch Hans Klok moet bellen of hij nog tijd heeft om een show in de Slachthuisbuurt weg te geven!


 


 

 

Lees verder
Wijk op wieltjes?

 In onze wijk bestaat al langere tijd een parkeerprobleem, dat is algemeen bekend. Maar de laatste tijd komt er een nieuw probleem bij. In razend tempo duiken overal winkelwagentjes op. Zelfs wagentjes van Albert Heijn, u weet wel, die van kunststof. En het dichtstbijzijnde filiaal van Albert Heijn is niet bepaald naast de deur.

Bij een snelle rondgang door de wijk zagen we winkelwagentjes in de Schalkwijkerstraat, in de Pladellastraat, op de Richard Holkade, in de Henriëtte Bosmansstraat, in de Slachthuisstraat. Als we verder kijken vinden we er vast nog wel meer. Maar iedereen weet dat dit niet de bedoeling is van winkelwagentjes, die neem je niet mee naar huis. Die munt die je er in stopt is slechts statiegeld, daarmee koop je geen wagentje. De winkelwagentjes zijn duur in aanschaf, wat weer doorberekend wordt in de prijzen van de artikelen die wij allemaal in de winkels kopen. In feite moeten we dus allemaal opdraaien voor die kosten. En dat in een tijd waarin we nu leven, waarin iedereen het een beetje krapper heeft. En wat ik dan al helemaal niet snap; die muntjes in die winkelwagentjes zijn toch ook geld?

Bij deze dus de oproep: neem geen wagentjes mee naar huis, of breng ze in ieder geval terug naar de winkel waar u ze “geleend” heeft. Zo houden we uw en onze woonwijk netjes.

  

 


 

Lees verder
Nieuwjaarsreceptie 2014

De nieuwjaarsreceptie van de Wijkraad Slachthuisbuurt die ook dit jaar zoals vanouds gezamenlijk met Speeltuin Kindervreugd en het Digitaal Trapveld werd gehouden, is weer goed bezocht.   Ook dit jaar waren er weer enkele gemeenteraadsleden aanwezig.

Gelukkig waren er dit jaar ook meer bewoners uit de buurt aanwezig, evenals vertegenwoordigers van wijkraden van omliggende wijken. Ook de clubs die in Kindervreugd hun onderkomen hebben, waren vertegenwoordigd.  

De Wijkraad bedankt de vrijwilligers van "Kindervreugd" die er weer aan bijgedragen hebben de nieuwjaarsreceptie  tot een groot succes te maken.

 

Hieronder de Nieuwjaarstoespraak van onze voorzitter Joop Teunisse.

http://www.youtube.com/watch?v=BfBqxobIwCA

 


 

Lees verder
Oliebollenactie

De Zuidstrook van de Slachthuisbuurt wordt helemaal vernieuwd. Dat het mooi gaat worden is zeker, want de eerste resultaten zijn al zichtbaar!

Vernieuwen betekent overlast voor de wijkbewoners. De wijk gonst van bouwgeluiden, de straat is druk en onrustig door bouwverkeer.

 

Corporaties, gemeente, Villex, wijkraad en politie hebben regelmatig overleg om de leefbaarheid voor u als bewoner te behouden onder de naam Interim Beheer Slachthuisbuurt. Samen met de inzet van buurtbeheerder Mustafa Kibar proberen we de overlast van de bouwactiviteiten voor u te beperken.

Als dank werd er op vrijdag 20 december op het plein in de Graafschapstraat een oliebollenactie gehouden. De directe omwonenden van de bouwlocatie hadden een brief in de bus gekregen waarmee zes oliebollen konden worden opgehaald. De actie werd erg gewaardeerd en de oliebollen smaakten uitstekend.


 

Lees verder
Betrokken Bewoners Berichten

 

Lees verder
Kunstgras in voetbalkooi

Groot feest dinsdag 29 oktober in de voetbalkooi bij De Hamelink in de Haarlemse Slachthuisbuurt. Met een speciaal hiervoor ingestudeerd lied namen de leerlingen van basisschool De Talenten de vernieuwde voetbalkooi in gebruik. Nu de tegels in de kooi zijn vervangen door kunstgras, kunnen zij ook in herfst en winter buiten sportief bewegen.

José de Cock, wijkcoach bij Elan Wonen, kijkt genietend naar de blije kindergezichten. 'Het is toch fantastisch dat deze happening het resultaat is van een mooie samenwerking tussen de bewonerscommissie Slachthuisbuurt, basisschool De Talenten en Elan Wonen. Al die enthousiaste kinderen, daar doen we het voor! zegt José resoluut.

Bliksemstage

In maart van dit jaar volgden de leerlingen van groep 7 en 8 een bliksemstage bij Elan Wonen. Bij de uitleg van de afdeling Wijken & Buurten, mochten zij meedenken over de besteding van het wijkbudget 2013. "Kunstgras in de voetbalkooi" kwam als grootste wens naar voren. Waarom? Omdat de kooi na een regenbui vol waterplassen staat, waardoor er niet meer in kan worden gespeeld. En dat is jammer, want de voetbalkooi wordt graag gebruikt tijdens de schoolpauzes, na schooltijd en in het weekend. Zowel de oudere buurtbewoners als de kinderen zijn blij met de nieuwe aanwinst. En nu spelen maar!

Bron: Dichtbij

 

Lees verder
Melding Leefomgeving

 Wilt u iets online melden over uw woonomgeving?

De zorg voor de openbare ruimte is een taak van de gemeente. Bij openbare ruimte moet u denken aan plekken die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals straten, parken, plantsoenen, voet - en fietspaden en winkelcentra.

Uw melding kan bijvoorbeeld gaan over afval en prullenbakken, bestrating, laaghangende takken, overstromingen van putten, bankjes of speeltoestellen, straatverlichting, geluidsoverlast, meeuwenoverlast, fietswrakken of handhaving op vergunningen.

Hoe kan ik mijn melding doorgeven?

·         online uw melding leefomgeving doorgeven 
Let op: de gegevens van de melding zijn zichtbaar op internet! 
Uw persoonsgegevens worden niet getoond.

Let op: per melding graag één voorval doorgeven. Meerdere voorvallen per melding kunnen niet worden verwerkt.

·         u kunt uw melding eventueel ook telefonisch doorgeven,

    tel. 14 023 of 023 - 511 5115.


 

Lees verder
Handhaving dat werkt!

 Handhaving, dat werkt!

We willen wonen en werken in een prettige, schone en veilige stad. Daar moeten we allemaal wat voor doen. Eén van die dingen is dat we ons houden aan de (handhaving)regels. Voor naleving van die regels zetten we in Haarlem handhavers in.
 

De handhavers van Haarlem hebben een breed takenpakket, met meer bevoegdheden én een groter werkgebied dan vroeger.
 
De handhavers helpen actief mee om Haarlem schoon, heel en (verkeer)veilig te houden. Zichtbaar handhaven stimuleert naleving van de regels.
 

Wat doet Handhaving?

Informatie gestuurd handhaven staat bij ons centraal. Dit betekent dat we informatie uit verschillende bronnen aan elkaar koppelen, waardoor we op het juiste moment op de juiste plek kunnen zijn. De samenwerking met u, andere Haarlemmers en partners is hierbij erg belangrijk. Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat u ons kunt vinden.

Wat zijn onze bevoegdheden?

Onze handhavers zijn buitengewoon opsporing ambtenaar in Domein 1. Boa’s handhaven in de openbare ruimte op onder andere: de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), Wegenverkeerswet (WVW), Drank en Horecawet, en op het reglement verkeerregels en verkeerstekens (RVV).

Deze handhavers zijn gecertificeerd en mogen geweld en handboeien gebruiken, indien noodzakelijk.

Overlast melden, en dan?

Als er iets niet goed gaat in de openbare ruimte, dan kunt u dat bij ons melden. Wij treden op tegen ongewenste situaties. We schrijven parkeerboetes uit, of we bekeuren mensen die tijdens openingstijden door winkelstraten fietsen. Heeft u overlast van een rijtje fietsen die zijn beste tijd heeft gehad, staat er ergens een aanhanger te vergaan, dan kunt u ons daarover bellen of via de website een melding maken. Wij bekijken de situatie ter plekke, daarna vertrekken we weer, zonder de fietswrakken of de aanhanger. Bewoners vragen zich dan wel eens af wat wij nou eigenlijk hebben veranderd of gedaan. Om een bekeuring te kunnen schrijven, moeten wij eerst weten wie de overtreder is. Is die op de plek van de overtreding, dan moet hij zich identificeren. Bij een voertuig kunnen we de eigenaar opsporen aan de hand van het kenteken. Voor elke overtreding/gedraging kan een verschillende wettelijke procedure bestaan.

Parkeeroverlast

Sinds begin 2010 kent de gemeente Haarlem het digitaal parkeren. Daarbij zijn parkeervergunningen, parkeerontheffingen en parkeerkaartjes zoveel mogelijk digitaal.

Handhaving van kentekens vindt sindsdien voornamelijk plaats door het scannen met een scanauto.
De scanauto controleert of een voertuig een geldig parkeerrecht heeft. Zo niet, dan wordt er een signaal naar een handhaver gestuurd, die op de scooter of fiets dezelfde route volgt. Deze handhaver controleert de waarneming van de scanauto. Als er geen geldig parkeerrecht is, volgt een boete.

Afval

Meldingen over afval kunt u maken bij Spaarnelanden en bij de gemeente.

Spaarnelanden inventariseert op welke locaties handhaving nodig is. Dit zal ook in het informatie gestuurd handhaven (IGH) worden gezet, waarbij wij werken met terug komende gerichte werkopdrachten. Wij zullen dan ook gaan bepalen of wij in uniform gaan handhaven of in burger, voor het constateren van heterdaad situaties.

Wij gaan eventueel samen met een medewerker van Spaarnelanden naar de overlast locaties om controles uit te voeren.
De vuilniszak wordt nagekeken om te zien of de eigenaar opgespoord kan worden. In sommige gevallen wordt de vuilniszak mee genomen, in andere gevallen wordt er opdracht gegeven aan Spaarnelanden om de zakken op te ruimen. Zo kan het dus voorkomen dat de zakken wel zijn nagekeken maar nog niet zijn opgeruimd. Dit gebeurt dan op een later tijdstip door Spaarnelanden.

Autowrakken

Bij autowrakken proberen handhavers eerst via het kenteken de eigenaar te achterhalen. De eigenaar krijgt vervolgens een brief met het verzoek om binnen een bepaalde termijn zijn voertuig te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan doet de gemeente dat, maar wel op kosten van de eigenaar.

Verwaarloosde aanhangers en caravans krijgen ook een sticker, met het verzoek aan de eigenaar om zich te melden. Gebeurt dat niet, dan wordt de aanhanger of caravan na de wettelijke termijn verwijderd.

Fietsen

Langdurig gestalde fietsen krijgen een sticker met datum. Indien de fiets er vier weken na deze datum nog staat dan wordt hij binnen twee weken verwijderd en overgebracht naar het fietsendepot. Als de fietsen gevaar opleveren, mogen zij direct worden verwijderd.

Betreft het een fiets die hinderlijk staat in het stationsgebied, dan krijgt deze een sticker en krijgt de eigenaar daarna vier uur de gelegenheid om de fiets juist te stallen. Na het verstrijken van deze vier uur zal de fiets worden verwijderd en overgebracht naar het fietsen depot.

In de overige gebieden krijgen fietsen die hinderlijk staan een sticker met eerst een waarschuwing, vervolgens een sticker met de tekst dat de fiets later of bij een volgende overtreding wordt weggehaald.

Betreft het een fietswrak dan zal deze zo snel mogelijk van de openbare weg worden verwijderd.

Het fietsendepot van de gemeente Haarlem is gevestigd op de Slot van Nieuwerkerkstraat 4 te Haarlem en is alleen op afspraak te bezoeken voor de eigenaren van de weggehaalde fietsen. Een afspraak kan gemaakt worden via tel: 023-5114950.

Jeugdoverlast

Handhavers krijgen vaak klachten over jongeren en hangplekken. De overlast bestaat vooral uit drankgebruik, geluidsoverlast, vervuilen van de omgeving en intimiderend gedrag. Om hier gericht iets aan te kunnen doen is het Jeugdteam opgericht. Het Jeugdteam bestaat uit integrale handhavers die surveilleren op de fiets, ook wel Bikerteam genoemd. Het Jeugdteam werkt nauw samen met de Politie, stichting DOCK, Streetcorner Work, Youth for Christ en Bureau Halt. Maandelijks vindt een jeugdgroepenoverleg plaats, waarbij de diverse partners aanwezig zijn die met jeugd te maken hebben.

Hondenoverlast

Hondenpoep is één van de grootste ergernissen van de inwoners van Haarlem. Honden vinden het heerlijk om buiten te zijn. Om te rennen en met andere honden te spelen, en om hun behoefte te doen. Ook spelende kinderen, wandelaars en anderen maken gebruik van deze openbare ruimte. Om allemaal te kunnen genieten van een schone omgeving, gelden er regels waar hondenbezitters zich aan moeten houden. Handhavers zien er op toe dat de regels van het hondenbeleid worden nageleefd. Omdat handhaving op hondenoverlast alleen mogelijk is bij ontdekking op heterdaad wordt er regelmatig in burger gesurveilleerd. Zij controleren of honden zijn aangelijnd, of hondenpoep netjes wordt opgeruimd en dat hondenbezitters tijdens het uitlaten van de hond een opruimmiddel bij zich dragen. Voor vragen over het hondenbeleid kunt u ook bij hen terecht. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een fikse geldboete.

Horeca

Overdag kenmerkt de Haarlemse binnenstad zich als een populair leef- en winkelgebied en ook ’s nachts geniet Haarlem grote populariteit.
Een klein deel van het uitgaanspubliek zorgt op straat voor overlast en problemen. Dit zorgt voor gevoelens van onveiligheid onder bewoners, ondernemers en het overige uitgaanspubliek.
De BOA handhavers van de gemeente worden ingezet op het toezicht op de Drank- en Horecawet. Zij controleren de horecavergunningen. Hieronder vallen de inrichtingseisen, het gebruik van terrassen, het verstrekken van alcoholische dranken, en in bezit hebben van alcohol onder de leeftijdsgrens van 16 jaar.

Burgersurveillance

Vanaf februari 2013 hebben handhavers specifieke controles in burger uitgevoerd op het gebied van honden- en afvaloverlast. Deze manier van handhaven in burger blijkt zo effectief, dat handhavers nu ook surveilleren in burger op andere handhavingsactiviteiten, zoals het controleren op de Drank- en Horecawet en jeugdoverlast.

Zichtbaar handhaven stimuleert naleving van de regels en heeft een preventieve werking.

Actie

Welk probleem we ook tegenkomen, we passen het middel toe dat het best bij de situatie past. Al bieden wet- en regelgeving niet altijd voldoende houvast om het probleem direct op te kunnen lossen, we ondernemen hoe dan ook meteen actie. Ons werk is niet altijd zichtbaar op straat, maar achter de schermen zoeken we altijd hard naar een oplossing.

Overlast? Geef het door!

Uw melding kan gaan over, afval, volle prullenbakken, bestrating, laaghangende takken, overstromingen van putten, kapotte bankjes of speeltoestellen, straatverlichting, geluidsoverlast, fietswrakken, jeugdoverlast, parkeerproblemen, hondenoverlast of handhaving op vergunningen. U kunt uw melding online doorgeven op www.haarlem.nl/contact via “Ik wil iets online melden over mijn woonomgeving” of u kunt bellen met 14 023.

Meer weten? Bekijk het filmpje; Handhaving dat werkt! (http://youtu.be/w4_TNPNl9vc) op www.haarlem.nl/handhaving of volg ons op Twitter @Handhaving023


 

 

Lees verder
Ruim 31 ton zwerfafval

 

Lees verder
Persbericht Buurtbemiddeling

 PERSBERICHT

 

Een mooie zomer: Buurtbemiddeling bemiddelt bij burenoverlast

Het is eindelijk weer zomer en dat betekent voor veel mensen dat er weer volop genoten kan worden van het mooie weer. De deuren en ramen gaan open en we gaan lekker in de tuin of op het balkon genieten. U houdt misschien van muziekje op de achtergrond en de buren juist van een avondje barbecueën. Ook de kinderen spelen lekker in de tuin en hun plezier is een paar huizen verderop al te horen. Heerlijk toch…?

Bij Buurtbemiddeling merken we dat niet iedereen van de zomer geniet. In sommige gevallen veroorzaakt het gezellige buiten zijn overlast en irritaties bij de buren. Veel gemelde ergernissen bij Buurtbemiddeling gaan over geluidsoverlast en tuin/grondgeschillen. Vaak durven buren elkaar hierover niet aan te spreken.

Burenruzie kan als een donderwolk een zonnige zomer verpesten. Enkele tips om dit te voorkomen:

 

·         Let op de muziek uit openstaande ramen en deuren.

·         Zet de BBQ zo neer dat de buren geen last hebben van de rook.

·         Vraag uw buren of ze hinder van u hebben en probeer daar rekening mee te houden.

·         Als u nog laat buiten zit, bedenk dan dat anderen misschien vroeg op moeten en graag willen slapen.

·         Als u veranderingen op de erfafscheiding wilt aanbrengen, bijvoorbeeld een nieuwe haag, doe dit dan in overleg met uw buren.

Bedenk vooral: waar gewoond wordt, wordt geleefd. Wie elkaar kent, spreekt elkaar makkelijker aan op kleine ergernissen en voorkomt zo dat het uit de hand loopt.

Buurtbemiddeling

Mocht u er, ondanks alles, niet met elkaar uitkomen, dan kunt u een beroep doen op Buurtbemiddeling. Opgeleide bemiddelaars helpen u op een onpartijdige en neutrale wijze bij het oplossen van problemen.

Buurtbemiddeling is voor bewoners van de gemeente Haarlem een gratis en onpartijdige dienst.

Heeft u behoefte aan meer informatie of advies? Neem dan contact op met de coördinator via telefoonnummer 023-5698883 / buurtbemiddeling@meerwaarde.nl

 

Lees verder
Opening Buurtbedrijf

 

Bewoners van de Slachthuisbuurt, Parkwijk en de Amsterdamse Buurt in Haarlem kunnen voortaan met vragen en meldingen over hun leefomgeving terecht aan de balie van het nieuwe Buurtbedrijf Haarlem-Oost aan het Van Zeggelenplein. Ook wordt het Buurtbedrijf een centraal punt voor vragen over werkgelegenheid in de buurt. Wethouder Jan Nieuwenburg verrichtte dinsdag de feestelijke opening met directeur Victor Verhoeven van Pré Wonen.

Buurtbedrijf Haarlem-Oost is het eerste buurtbedrijf in Haarlem en is een gezamenlijk initiatief van de woningcorporaties Ymere, Pré Wonen en Elan Wonen, gemeente Haarlem, Paswerk en Spaarnelanden. In dit bedrijf helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee om de buurt schoon te houden, klussen in woningen te verrichten en bewoners te helpen met dingen die ze zelf niet goed kunnen, zoals boodschappen doen, vervoer of licht huishoudelijke hulp. In ruil daarvoor worden zij begeleid naar de arbeidsmarkt.

De wijkploeg verwijdert zwerfvuil en grofvuil, schoffelt het groen, veegt portieken aan, maakt gemeenschappelijke ruimtes schoon, ruimt kelderboxen, zolders en tijdelijk lege woningen op en verricht reparaties aan straatmeubilair. Buurtbewoners kunnen zelf aan het Buurtbedrijf melden waar dit soort werkzaamheden nodig zijn in de wijk. Het klussenteam voert klussen uit in en aan de woningen van Ymere-huurders. Zij wordt ingezet als Ymere daarom vraagt. Huurders van Ymere kunnen hun melding zoals altijd doen via het centrale telefoonnummer of de website van Ymere. Nieuw is dat in Haarlem-Oost altijd dezelfde, herkenbare medewerkers van het Buurtbedrijf langs komen.

Binnenkort heeft het Buurtbedrijf Haarlem-Oost ook een dienstenteam dat alle buurtbewoners kan helpen met zaken die ze zelf niet kunnen uitvoeren. Het gaat dan om kleine klussen in en om het huis, zoals opruimen, schoonmaken, ramen lappen, een schilderijtje ophangen, tuinieren, boodschappen doen of de hond uitlaten. Het Buurtbedrijf zal hiervoor een kleine vergoeding vragen. Meldingen voor het wijkteam kunnen worden doorgeven aan de balie van het Buurtbedrijf, Van Zeggelenplein 136. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur. Bellen of mailen kan ook via 06 – 81 33 66 68 of info@bbhaarlemoost.nl.

Bewoners van Haarlem-Oost die gemotiveerd op zoek zijn naar werk, kunnen langskomen bij het Buurtbedrijf. Hier is een vacaturewand ingericht en wordt geholpen met het zoeken van een baan binnen een van de werktoeleidingsprojecten in Haarlem-Oost. Meewerken in het Buurtbedrijf is een goede en leuke manier om werkervaring op te doen en tegelijk trainingen te volgen en te solliciteren.

foto: wethouder Jan Nieuwenburg van Sociale Zaken en baliemedewerkster Yolanda Meijer klaar voor de opening van Buurtbedrijf Haarlem-Oost

 

Bron Haarlem 105

Lees verder
Honden los in het Oosterpark: duur grapje

 

Honden los in het Oosterpark: duur grapje.

Toen in het voorjaar van 2012 het hek om het Oosterpark geplaatst was, dacht de wijkraad van het probleem van de hondenpoep binnen het hek verlost te zijn. In onze wijkkrant van augustus 2012 werd er nog een artikeltje aan gewijd, maar de overlast bleef. Hondenbezitters lieten hun hond lekker binnen de hekken van het park rondstruinen, met als gevolg dat het voor de buurtbewoners niet prettig recreëren was in het “bruine”gras.

Menigmaal werden hondenbezitters die in de fout gingen, er op gewezen dat het niet de bedoeling is om hun hond binnen de hekken uit te laten, maar dan kwam steevast als antwoord: En waar staat dat dan? Het bordje “Hondenuitlaatstrook” is blijkbaar niet voor iedereen even duidelijk. Deze uitlaatstrook bevind zich op het grasveld tegen de muur van het slachthuis en loopt door langs de Gouwweteringkade. Me dunkt, plek zat om een hond lekker te laten rennen.

De wijkraad heeft, na overleg met burgemeester Schneiders, op eigen kosten borden met “verboden toegang voor honden” laten maken, en op de hekken bevestigd. Bij elk van de zeven ingangen hangt een bord. We hopen dat er nu nog meer duidelijkheid is en dat de buurtbewoners deze zomer kunnen genieten in het park. Bureau Handhaving heeft aangegeven extra aandacht aan dit probleem te geven.

Wellicht ten overvloede: dit zijn de kosten van overtredingen:

De boete voor een niet aangelijnde hond is - € 90, =
De boete voor onaangelijnde honden in speelgelegenheden is - € 120, =
De boete voor het niet opruimen van hondenpoep is - € 120, =

De wijkraad hoopt dat de plaatsing van deze borden bijdraagt aan het schoon blijven van het grasveld binnen het hek van het Oosterpark, het groene hart van onze wijk.

 

 

Lees verder
Het "Bullehofje"

Lees verder
Slachthuis op Facebook

Deze Facebookpagina is gemaakt door Bart Tangerman zelf oud bewoner van het slachthuis, bekijk deze geweldig mooie site.

Lees verder
Pagina in het HD-4

Lees verder
Pagina in het HD-3

Lees verder
Pagina in het HD-2

Lees verder
Pagina in het HD-1

Lees verder
Lees de Zienswijze Slachthuisterrein 2012

 

Wijkraad Slachthuisbuurt
Secr.: H. Wijkhuisen
Merovingenstraat 26
2033 LX Haarlem
023-5352017
 
 
 
 
 
Haarlem, 16 mei 2012.
 
 
Betreft: Zienswijze op het Ontwerp Stedenbouwkundige visie Slachthuisterrein 2012.
 
 
Zienswijze
 
In het VPRO programma “De slag om Nederland” van 30 april jl. werd geïnventariseerd welke de grootste ergernissen van de Nederlandse bevolking ten aanzien van de leefomgeving zijn in samenhang met de gemeentelijke besluitvorming.
 
Na lege kantoorgebouwen, overbodige winkelcentra en onwenselijke verkeerssituaties staat op de eerste plaats de gang van zaken omtrent de inspraakprocedures.
 
De bewoners van de Slachthuisbuurt zijn sinds oktober 2011 op uitnodiging van de gemeente bijeen geweest om te spreken over de invulling van het Slachthuisterrein. Op de eerste participatie-avond die werd gehouden in hotel van der Valk, kwam Wethouder E. Cassee, volgens eigen zeggen “de bestelling opnemen” . Daarna volgde het verzoek aan de wijkraad om een enquête uit te zetten onder de bewoners van de Slachthuisbuurt.
Tijdens de tweede participatieavond in de Oosterkerk zag de heer Cassee een enquêteformulier en liet zich ontvallen dat “het geneuzel over de supermarkt” er ook weer in stond. Dit stuit de bewoners tegen de borst. Wordt er dan zo slecht naar bewoners geluisterd?
Misschien is dat wel de oorzaak dat er op de derde participatiebijeenkomst erg weinig mensen waren. Velen hadden het gevoel toch niet gehoord te worden. Maar de uitslag van de enquête sprak voor zich:
1.      Postservicepunt
2.      Pinautomaat
3.      Supermarkt
4.      Detailhandel.
De bewoners hebben zich dus duidelijk uitgesproken voor een bruisend, sociaal en economisch hart van de wijk.
 
De gemeente geeft echter aan dat er van de twaalf genoemde gewenste bestemmingen de naar onze mening twee belangrijkste bestemmingen niet passen in de gemeentelijke uitgangspunten. Dat zijn dus de supermarkt en de kleine winkels. De gemeenteraad sluit detailhandel op het Slachthuisterrein uit, maar maakt dit wel mogelijk in de Zuidstrook van de Slachthuisbuurt. Dit is echter niet in het hart van onze wijk.
 
De wijkraad Slachthuisbuurt wil door middel van de ideeën van Jane Jacobs aantonen dat het zeer gewenst is om op het Slachthuisterrein juist wel detailhandel te ontwikkelen.
 
Jane Jacobs (1916-2006) schreef haar belangrijke werk Dood en leven van grote Amerikaanse steden in 1961, waarin ze zich keert tegen de grootstedelijke plannen die de stad op de schop namen en gebruikt haar eigen buurt, Greenwich Village in New York, als inspiratiebron.
 
De stedelijke ontwikkeling in Nederland oriënteert zich in toenemende mate op de transformatie van de bestaande stad. Het accent ligt daarbij op de vernieuwing van bestaande stadswijken, nu in de Slachthuisbuurt gaat het om de bebouwing/herstrukturering van de Zuidstrook en de toekomst/nieuwe invulling van het Slachthuisterrein.
 
De wijkraad zal hieronder een korte uiteenzetting geven van haar belangrijkste ideeën, die ons een helder inzicht geven over hoe een wijk kan functioneren. Bovendien kunnen haar ideeën ons laten begrijpen wat wel en wat niet werkt in een wijk.
 
Het allerbelangrijkste begrip van Jacobs is DIVERSITEIT (verscheidenheid).
Wil een buurt of wijk divers zijn, dan zal aan vier voorwaarden voldaan moeten worden.
 
1.      MENGING VAN PRIMAIRE GEBRUIKSFUNCTIES
 
Een mix van functies -wonen, werken en recreëren- zorgt ervoor dat er op een plek op   alle momenten van de dag leeft omdat er mensen op straat zijn. Dit vergroot (het gevoel) van veiligheid op straat en bovendien biedt dit ruimte voor een bloeiende wijkeconomie.
 
2.      KLEINE BOUWBLOKKEN
 
Vermijd aaneengesloten bebouwing, maar zorg voor korte bouwblokken en een fijnmazig stratenpatroon. Dit stimuleert voetgangers en fietsers om een andere route te nemen en vergroot toevallige ontmoetingen. Bovendien maakt deze manier van bebouwing een wijk gezelliger en persoonlijker.
 
3.      MIX OUDE EN NIEUWE GEBOUWEN
 
Oude en nieuwe gebouwen verschillen in economische en functionele waarde en verfraaien bovendien het straatbeeld.
 
4.      VOLDOENDE CONCENTRATIE
 
Zorg ervoor dat er in een wijk verschillende ‘types’ mensen leven. Bijv. gezinnen, bejaarden, alleenstaanden, ondernemers, kunstenaars, studenten, migranten enz. Dan is er voldoende mogelijkheid om gevarieerd aanbod van lokale voorzieningen te realiseren. In een wijk is er dan ruimte voor zowel een buurtsuper, een Chinese toko, een warme bakker, een delicatessenzaak enz.
 
SAMENGEVAT: Diversiteit (verscheidenheid) in functies, gebouwen, straten en mensen zorgt voor voldoende mensen op alle momenten van de dag op straat. Dit vergroot het gevoel van veiligheid en saamhorigheid.
Een gevarieerde wijk trekt bovendien ondernemers aan die van elkaars nabijheid kunnen profiteren. Dit geeft de bewoners van de wijk de mogelijkheid in hun wijk te profiteren van een ruim aanbod.
De ENERGIE blijft dan in de wijk.
 
Dit is ook het voornaamste uitgangspunt van Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner (beiden hoogleraar architectuur in Venezuela). Zij nemen de Utrechtse wijk Hoograven onder handen en maken een plan voor de verbetering van deze wijk. Zij vinden het ook noodzakelijk dat alle energie zich in het hart van de wijk moet concentreren
Het Slachthuisterrein bevindt zich in het hart van de Slachthuisbuurt.
Daarom blijft de wijkraad pleiten voor detailhandel op het te ontwikkelen Slachthuisterrein. Dit zal de levendigheid van dit gebied, en daarmee van de hele wijk, zeer ten goede komen.
Ook is het in het belang van de verhuur c.q. verkoop van de nieuw te bouwen woningen aan de Zuidstrook. In deze financieel zware tijd zullen zeker kopers goed om zich heen kijken of hun investering op deze plek wel de juiste is, dus in een buurt waar voldoende diversiteit van winkels is, en waar de mogelijkheid is om sociale contacten te leggen en te onderhouden.
 
Wij hopen hiermee u te kunnen overreden het ontwerp nogmaals goed te bestuderen, en door de bewoners op de participatieavonden en via de enquête aangetoonde behoeften naar waarde te schatten, en dus naar de wensen van de bewoners te luisteren. Dit is immers de bedoeling van participatie.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Ria Kuipers
Voorzitter (ad interim)
Wijkraad Slachthuisbuurt.
 
 
 
 
 
 
 
Lees verder
Nestkastjes voor de Gierzwaluw
Geachte bewoner(s),
In april hebben wij u een brief geschreven over het bevestigen van nestkastjes voor de gierzwaluw in uw straat. Het verzoek kwam voort uit de stedenband tussen Haarlem en Mutare (Zimbabwe). Met inzet van een educatief programma voor de bovenbouwgroepen van de Haarlemse basisscholen zijn de nestkastjes in elkaar gezet.
De nestkastjes kunnen nu opgehangen worden om de gierzwaluw te verwelkomen!

Uitnodiging

De nestkastjes worden op een ludieke en officiële manier aan de woningen bevestigd. Zaterdag 30 juni begint de brandweer om 13.00 uur met de voorbereidingen.
Wethouder Jack van der Hoek en directeur Pré Wonen Victor Verhoeven worden om
13.30 uur ontvangen in Speeltuin Kindervreugd. Om 14.00 uur wordt het eerste nestkastje met behulp van de brandweer bevestigd op het adres Godfried van Bouillonstraat 45-47.


Buurtbewoners en belangstellenden zijn uitgenodigd om het officiële moment mee te maken. Uiteraard zullen de trotse kinderen die de nestkastjes in elkaar hebben gezet niet ontbreken! Wij nodigen u van harte uit om ook aanwezig te zijn.
Speeltuin Kindervreugd
Tussen 13.00 en 15.00 uur kunt u in speeltuin Kindervreugd terecht om een kijkje te nemen bij de educatieve tentoonstelling. U kunt hier ook genieten van een kop koffie of thee met wat lekkers. Voor de kinderen is er limonade en iets om te snoepen.
U komt toch ook? Graag tot zaterdag 30 juni!

Met vriendelijke groetEvert van den Eshof
teammanager wijkbeheer
 

Lees verder
Informatie Schuldhulpverlening

Lees verder
Slachthuisterrein weer bijzonder gebied

Slachthuisterrein moet weer een bijzonder gebied worden
De gemeenteraad heeft op 1 juni 2011 de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Slachthuisterrein en de Oorkondelaanzone vastgesteld. Het doel is om weer een bijzondere plek van het terrein met haar monumentale bebouwing te maken. Daarnaast moeten de inrichting van de openbare ruimte en het beperken van parkeer- en verkeersdrukte voor extra kwaliteit in het gebied zorgen.

De vastgestelde uitgangspunten (zie de link uitgangspuntennotitie onderaan deze pagina) komen voort uit de in 2005 vastgestelde gebiedsvisie voor de gehele Slachthuisbuurt. Voor de zuidstrook van de buurt is deze gebiedsvisie inmiddels verder uitgewerkt in een stedenbouwkundige visie (2008) en een bestemmingsplan (2011). Het Slachthuisterrein en de Oorkondelaanzone zijn nu aan de beurt. In de loop van 2012 wordt er verder gewerkt aan een stedenbouwkundige visie voor dit gebied. Daarna wordt er een bestemmingsplan opgesteld.
Samenvatting uitgangspunten
De uitgangspunten geven aan dat de monumentale bebouwing op het terrein behouden blijft en wordt gerenoveerd. In het oude gebouw van het slachthuis moeten diverse voorzieningen de aantrekkelijkheid van het terrein vergroten. Er is ruimte voor functies die weinig (verkeer)overlast geven en die bovendien goed passen bij de woningen en het plein rondom het slachthuis. Dat zijn bijvoorbeeld voorzieningen op economisch gebied (dienstverlening, horeca, startersruimten, creatieve bedrijven) en op sociaal-maatschappelijk gebied (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, kleinschalige sportvoorzieningen, medisch centrum). De gebiedsvisie sluit detailhandel op het Slachthuisterrein uit. Deze is gepland in de bebouwing langs de Schipholweg.
Het plein moet als aantrekkelijke verblijfsruimte ingericht worden met, zoals in de uitgangspunten staat, "de uitstraling van een intiem en besloten hof". Het is de bedoeling dat er rond de 140 woningen langs de Gouwwetering en in de Oorkondelaanzone komen. Tussen de Gouwwetering en de bebouwing is een openbare, groene, rustige oever met een langzaamverkeerverbinding gepland.
Bestaande functies als het ICT-gebouw, het NUON-station en het woonwagenkampje worden in het uiteindelijke ontwerp ingepast.

  Korte planning

De planning voor het slachthuisterrein ziet er als volgt uit:
 
 • eerste participatieavond over uitgangspunten stedenbouwkundige visie: 12 oktober 2011
 • tweede participatieavond over ideeën voor stedenbouwkundige visie: 28 november
 • B&W geven concept-stedenbouwkundige visie vrij voor inspraak: eerste helft april 2012
 • concept-visie ter inzage: tweede helft april
 • inspraak op concept-visie: tweede helft april – eind mei
 • verwerken inspraakreacties: mei – half juni
 • vaststellen stedenbouwkundige visie: B&W en gemeenteraad juni – half juli
 • concept-bestemmingsplan in B&W: juni
 • ontwerp-bestemmingsplan in B&W: oktober
 • bestemmingsplan in raad: mei 2013
 
In april komt er dus een inspraakavond voor de buurt waar de bewoners weer hun zegje kunnen doen. Volgens planning zou de gemeenteraad in juni een besluit kunnen nemen over de stedenbouwkundige visie voor het Slachthuisterrein.
Lees verder
Wethouder positief over enquête
Vrijdagochtend 27 januari bood de wijkraad de enquête over de invulling van het slachthuisterrein aan aan wethouder Cassee. Deze was zeer te spreken over de uitvoering van de enquête, en het aantal ontvangen formulieren. Hij zegde toe de inhoud zeer serieus te nemen en deze in de Gemeenteraad te bespreken.
Hieronder treft u de tekst aan zoals voorgelezen bij de overhandiging van de enquête.
Hierbij wil de wijkraad alle buurtbewoners bedanken die de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen en in te leveren.
  
Geachte wethouder Cassee.
 
Tijdens de bewonersbijeenkomst in hotel van der Valk zei u dat u “de bestelling kwam opnemen”. Wij hebben de bewoners toen gevraagd waar ze “zin in hadden.” En volgens ons mochten ze van de “hele menukaart” kiezen. De menukaart hadden wij gemaakt, ze hoefden alleen maar aan te kruisen wat er van hun gading was. En dat hebben maar liefst 505 bewoners gedaan.
Bij de tweede bewonersbijeenkomst, in de Oosterkerk, zag u onze enquête en liet u zich ontvallen dat het “geneuzel” over de supermarkt er ook weer bij stond. Dat viel ons koud op ons dak. De bewoners moesten immers kunnen kiezen uit een “hele menukaart” en niet uit een beperkt assortiment. Dat is ook de reden dat wij de supermarkt op het enquêteformulier hebben gezet. We wisten immers zeker dat we commentaar zouden krijgen als die mogelijkheid niet op het formulier zou staan. Ook weten we dat de Raad al een beslissing hierover heeft genomen, maar het is al vaker voorgekomen dat, als de situatie iets veranderd, er teruggekomen wordt op een raadsbesluit.
Hierbij overhandigen we u dus de 505 enquêteformulieren met de wensen van de bewoners van de Slachthuisbuurt betreffende de invulling van het Slachthuisterrein.
 
Ria Kuipers biedt enquête aan
 

Lees verder
Slachthuisbuurt wordt leefbaarder
Schoon, heel en veilig is het uitgangs­punt van de Slachthuisbuurt in de ge­meente Haarlem geworden. Gemeen­te, politie, woningcorporaties en de wijkraad ondertekenden onlangs een wijkcontract.
Begin september zon vroeg de wijk­raad Slachthuisbuurt de bewoners welke vragen en wensen zij hebben om de buurt leefbaarder en veiliger te maken. Met de reacties van de bewo­ners in de hand hield de wijkraad ver­volgens een wijkschouw.
De vragen en wensen van bewoners zijn vrijwel allemaal gericht aan de ge­meente en de politie, en gaan over schoon, heel en veilig. Bewoners ga­ven te kennen overlast te ervaren van foutparkeerders, hardrijders, hangjon­geren, hondenpoep en zwerfvuil in de straat. De gemeente en de politie heb­ben de vragen en wensen beantwoord in het wijkcontract Slachthuisbuurt. De uitvoering van wensen die gehono­reerd zijn, vindt dit jaar plaats. Een aantal zaken is al uitgevoerd: in de wijk is een aantal stoepen verlaagd zo­dat gebruikers van rolstoelen en rolla­tors gemakkelijker kunnen overste­ken. Ook zijn gemeente en politie ge­start met meer gerichte handhaving op overlastplekken.
Lees verder
Slachthuisbuurt tekent wijkcontract

Slachthuisbuurt tekent wijkcontract

Ria Kuiper van de wijkraad Slachthuisbuurt, Edwin Sabelis van regiopolitie Kennemerland en Sandra Houtenbos, Jos Derissen en José de Cock van woningcorporaties Ymere, Pré Wonen en Elan Wonen zette hun handtekening. onder het contract. Daarna werd er geproost op de samenwerking.

De Slachthuisbuurt is de tweede wijk in Haarlem die het wijkcontract nieuwe stijl heeft ondertekent.  Volgens Stadsdeelmanager Ingrid Hamer betekent dit voor de organisaties minder vergaderen en minder werkgroepen.
,,Het mag allemaal minder bureaucratisch. We gaan gewoon aan de slag.”

http://www.haarlem.nl/fileadmin/MijnWijk/Oost/wijkcontract_Slachthuisbuurt_2012_definitief.pdf

Bron: Marij Koster Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost

 

Lees verder
Brief aan de raad, behoud plantsoen
Geacht raadslid,

 
De wijkraad slachthuisbuurt is een groot tegenstander van het volbouwen van het plantsoen op de hoek van de Schipholweg en de prins Bernhardlaan. In de Zienswijze op het bestemmingsplan Zuidstrook maar ook talloze keren hiervoor heeft de wijkraad dit kenbaar gemaakt. De raad heeft gekozen voor een mogelijke kantoor/woonbestemming op deze plek en dat is tegen de zin van de wijkraad. Het college heeft toegezegd dat de hoek alleen een kantoor/woonfunctie zal krijgen als de gemeente de inkomsten van deze hoek nodig heeft. Wanneer de wijkraad de financiele paragraaf leest bij het DO openbare ruimte maakt zij zich zorgen. Hierin is namelijk te lezen dat de dekking voor het plan ook uit de hoekkavel gehaald moet worden. De toezegging van het college zou dan een wassen neus zijn.
Lees verder
Ondersteund door MelchiorICT